Po prostu ryż z jabłkami

Czasami przychodzi taki dzień, że mam ochotę na smaki dzieciństwa. Ewidentnie zalicza się do nich ryż z jabłkami. Wszyscy go znają, wszyscy go robią, a jednak niedawno jedna znajoma zapytała mnie jak robię go ja, bo ona jeszcze nigdy nie jadła. Dlatego dzisiaj i Wam pokaże moją wersję dla dużych i oczywiście dla małych :)

ryż z jabłkami

Składniki:
400 g ryżu
800ml – 1l mleka
2 łyżki cukru
4-5 dużuch jabłek
cynamon
opcjonalnie płatki migdałowe lub wiórki kokosowe

Wersja dla dużych

Ryż gotujemy na mleku. Mleko w ilości objętościowo dwa razy większej w stosunku do ryżu. Gotujemy i mieszamy go do czasu aż jest to wykonalne. Nie martwimy się tym, że ryż nie do końca się ugotuje, bo później jest on jeszcze zapiekany. Podczas gotowania możemy dodać cukier. Moja mama ugotowany ryż owijała skrzętnie w ręczniki i wkładała pod pierzynę, aby się rozsypał. Ja nie pozwalam sobie na taki komfort, bo mając  w domu taką agentkę jak Zuza najczęściej na obiad przeznaczam czas jej drzemki (dobrze, że takowa jeszcze ma miejsce).
Po podgotowaniu ryż przekładam od razu do naczynia żaroodpornego, przekładam jakbłami i posypuję cynamonem.
Jabłka można tak jak ja pokroić w cieniutkie plasterki, a można je również zetrzeć na tarce. Lubię też na samej górze mieć warstwę jabłek, ponieważ jeśli za długo przetrzymamy ryż w piekarniku to nie będzie on z wierzchu suchy. Na końcu można posypać płatkami migdałowymi.
Całość wkładam do piekarnika i zapiekam 40-50 minut. Voilà

Do polania polecam własnej roboty bitą śmietanę z cukrem. Łyżka cukru na 200 ml śmietany.

Wersja dla małych

Wersja dla Zuzy nie różni się zbytnio od tej naszej. Najistotniejszą rónicą jest to, że ryż gotuję na wodzie i raczej nie stosuje cukru. Oczywiście Zuzi wystarczy tylko ok. 50-60g ryżu i jedno jabłuszko 😉 Zamiast płatkami posypuję wiórkami kokosowymi, bo Zuza je uwielbia.

ryż z jabłkami i cynamonem

ryż z jabłkami i cynamonem

ryż z jabłkami i cynamonem

ryż z jabłkami

ryż z jabłkami i cynamonem

Bon Appétit!

1,790 total views, 3 views today

  • Mniam…

  • Twoja wersja jest kompletnie inna niż ta, którą ja znam – i wygląda bardzo smakowicie :-)

  • W dzieciństwie często jadłam ryż z jabłkami – najbardziej lubiłam te „miejsca”, w których mamie „sypnęło się” więcej cynamonu :) Sto lat już tego nie jadłam, ale w ostatnim czasie często trafiam na przepisy na taki ryż i chyba w końcu się pokuszę o przygotowanie :)