Kaczka jaką lubię

Przepis na kaczkę

Dzisiaj na moim blogu zagościła kaczka, a tak na prawdę piersi z kaczki. Kto kosztował u mnie tej potrawy, ten wie, że warto czasem poświęcić troszkę więcej czasu w kuchni, aby potem móc delektować się tymi przenikającymi się smakami.

Kaczka wystąpiła dzisiaj w tradycjnej oprawie, czyli z dodatkiem jabłek i oczywiście pomarańczy.

 

Składniki:

2 piersi z kaczki

2 słodkie jabłka

1 duża pomarańcza

1 cebula

100g masła

2 ząbki czosnku

 

Piersi z kaczki nacinamy przez warstwę skóry, a następnie przyprawiamy z drugiej strony solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.

 

Piersi z kaczki przepis

Kaczka, piersi z kaczki

 

Kładziemy piersi na zimnej patelni skórą do dołu i smażymy na niewielkim ogniu do czasu aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie wrzucamy zgniecione ząbki czosnku i obracamy na dwie minuty na drugą stronę.

Całość (kaczka razem z wytopionym tłuszczem) przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 6-8 minut.

 

Przepis na kaczkę

 

Jabłka kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je na patelni po kaczce. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i troszkę masła.

 

Przepis na kaczkę

 

Przyrumieniamy jabłka z obu stron.

 

Piersi z kaczki

 

Wyciągamy je, a do cebuli dodajemy sok z pomarańczy i pozostałą ilość masła. Delikatnie porząsamy patelnią aż do uzyskania trochę gęstszej konsystencji.

 

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

 

Wkładamy jabłka spowtorem, aby je delikatnie podgrzać,…

 

20160130_135701

 

…a następnie układamy na talerzu razem z gotową, pokrojoną w plastry kaczuszką.

 

Przepis na piersi z kaczki

Kaczka z jabłkami

Smacznego!

1,974 total views, 4 views today

  • Musi być wspaniała! Bardzo lubię kaczkę, ale niestety moja rodzina tak sobie…

    • To może warto zrobić tylko dla siebie, żeby zaspokoić zmysły lub zaryzykować i zobaczyć czy w takiej wersji przypadnie komuś do gustu.

      • Namówiłaś mnie i zachowam ten przepis na Pintereście. Ostatnio już robiłam kaczkę tylko dla siebie ( uda glazurowane miodem gryczanym i z czosnkiem niedżwiedzim), ale to zrobię drugi raz :))

  • Mószę wykorzystac ten przepis, bo niestety mi kacza nigdy nie wychodzi. Może tym razem sie uda

    • Trzymam kciuki. Ja jestem kuchennym amatorem i mnie udała się już za pierwszym razem. Grunt to, żeby się nie spieszyć. Lepiej ciut przeciągnąć, niż żeby za krótko trzymać na patelni. Ważne, żeby tłuszcz z kaczki powolutku się wytapiał, wtedy też ona spokojnie dojdzie w środku. No i trzeba pamiętać o tym, że kładziemy ją na zimnej patelni.

  • slowgift.pl

    Wygląda bardzo smakowicie! Jeszcze nigdy nie próbowałam kaczki… chyba się skuszę :)

    • Kaczka z tego przepisu (poza rosołem u mojej babci), to była pierwsza kaczka jaką robiłam.