Aromatyczne udka z królika duszone z czosnkiem

Ja to jestem z tych co w kuchni nie lubią się narobić, ale za to lubią dobrze zjeść 😉 Ten przepis idealnie do tego pasuje. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut.

Udka z królika przepisSkładniki:

  • udka z królika (4 sztuki)
  • mąka (4 łyżki)
  • czosnek (5-9 ząbków)
  • oliwa (2 łyżki)
  • tymianek (2 łyżeczki)
  • liść laurowy (1-2 liście)
  • natka pietruszki siekana (6 łyżek)
  • sok z cytryny (2 łyżeeczki)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Udko pokroić na trzy części lub głęboko ponacinać. Mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką, a następnie obrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Posypać rozdrobnionymi przyprawami i posiekanym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, podlać niewielką ilością wody.
  3. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok.60 minut). Posypać posiekaną pietruszką.

 

Duszone udka z królika

Mmmm…. Pycha…. Ależ to pachniało. Szkoda, że nie miałam jak się  z Wami podzielić tym zapachem.

2,436 total views, 3 views today

  • Nigdy nie jadłam królika. Nie wiem czy potrafiłabym się przemóc, to przecież takie słodkie stworzonko 😉

    • Hehe najlepiej kupić w markecie zapakowanego jak kurczaka i w ogóle nie myśleć co to jest. Dla dzieci to najlepsza forma mięska.

  • Nie wiem czy kiedykolwiek jadłam królika hmm raczej nie ale jak spotkam to mięso w sklepie z chęcią je przyrządzę na Twój sposób :)